Exit

Logo_La_Inesperada

exit

Celebrem la quarta edició d’EXIT, un espai per donar impuls, visibilitat i camins de sortida a projectes de no ficció de producció catalana. Es durà a terme el dijous 20/2/25 al CCCB.

Els projectes seleccionats són: Al Nervión d’Aitziber Olaskoaga Ajuria, Aziza. Fragments of home de Roser Corella, Luna en Escorpio de Maria Corriàs Serra i Aizpea de Atxa Cancel, Los Cangrejos de Rubén Seca i Vegetāre d‘Adrià Expòsit Goy. Moderarà la sessió Margot Mecca. Idioma de la sessió: castellà.

El laboratori EXIT comptarà amb dues parts. Al matí, una exposició pública de cada projecte, enfront del comité d’experts i el públic assistent. A la tarda, trobades “one to one” entre els projectes seleccionats i el comité d’experts. Aquest comité estarà format per Alejandro Díaz Castaño, Meritxell Colell i Lur Olaizola. Enguany, s’entregarà un premi de 2.000€ al millor projecte.

Arribada dels assistents, 09:15. Inici del laboratori EXIT, 09:30. Final presentació pública: 13:50.

Entrada gratuita amb inscripció prèvia: hola@lainesperada.cat

La guanyadora d’aquesta edició ha sigut Al Nervión d’Aitziber Olaskoaga

Autora: Aitziber Olaskoaga Ajuria

Duració prevista: llargmetratge

Sobre el projecte: A través d’un mapa del Gran Bilbao, persones de diferents continents que els darrers anys han migrat a la regió comparteixen les seves experiències laborals. Mentrestant, la demolició de la drassana de la Naval, a la vora del riu Nervión, reflecteix la transformació d’un territori marcat pel passat industrial. Al Nervión, inspirant-se en el cinema estructuralista dels anys 60 i 70 dels Estats Units, creant alhora una temporalitat ambigua, busca els paral·lelismes entre la contemporaneïtat i altres èpoques, entre les lluites obreres del passat i el mercat laboral actual precaritzat i fragmentat.

Sobre l’autora: Aitziber Olaskoaga es va especialitzar en cinematografia a l’ESCAC a Barcelona. El 2016 es va traslladar a Los Angeles per estudiar al Califòrnia Institute of the Arts. El seu migmetratge Smiling on The Phone (2016) s’ha projectat a diversos festivals internacionals, i va rebre una menció especial al Jih.lava International Documentary FF (República Txeca). En els darrers anys ha treballat com a projeccionista de cinema i ha realitzat residències artístiques a Ikusmira Berriak (Donostia, País Basc), BAICC at LIFT (Toronto, Canadà), i BilbaoArte (Bilbao, País Basc). També ha estat becària del Flaherty Film Seminar (EUA). Jo Ta Ke (2021) va ser el seu segon migmetratge, seleccionat a Visions du Réel 2021.

Autora: Roser Corella

Duració prevista: llargmetratge

Sobre el projecte: Aziza, una jove afganesa, fa servir la càmera del seu telèfon per compartir els desafiaments que enfronta com a dona sota el règim talibà. El seu petit negoci independent de mel es trunca amb la tornada al poder de les restriccions del vell règim. Els seus vídeos personals, que serveixen com a diari i alhora treuen el cap per la vida de Kabul, són part de la seva persistència però, de totes maneres, haurà d’enfrontar un dilema constant per imaginar el futur dels seus dos fills: resistir o buscar asil com a refugiada en un país més segur.

Sobre l’autora: Roser Corella és una cineasta independent que resideix entre Berlín i Barcelona. Va estudiar Arts Visuals a la Universitat de Barcelona i va completar els estudis a Cuba a l’EICTV i a Alemanya, a la Städelschule-Hochschule für Bildende Künste. Va iniciar la seva carrera com a realitzadora audiovisual a Televisió de Catalunya, però el seu interès per les històries humanes la va fer començar a autoproduir els seus propis projectes i desenvolupar una visió personal dins del camp del documental. Influenciada per la tradició del cinema d’autor, el seu treball combina elements del documental creatiu amb investigacions rigoroses sobre temes socials dels nostres temps, amb una atenció especial a qüestions de gènere i migració. La seva fascinació pel gènere documental l’ha portat a viatjar per tot el món a la recerca d’històries que mereixen ser explicades. No sols per ser testimoni, sinó també per desafiar i plantejar preguntes crítiques sobre les societats contemporànies. Els seus darrers films, Grab and Run (2017) i Room without a View (2020), han estat projectats i premiats a festivals com CPH:DOX, Hot Docs Toronto, Thessaloniki DFF, One World o DocsBarcelona, entre d’altres.

Autores: Maria Corriàs Serra, Aizpea de Atxa Cancel

Duració prevista: llargmetratge

Sobre el projecte: Una dona narra el procés de dol després de l’abús reconeixent els canvis en la relació amb la intimitat, la corporalitat i l’espai que habita. Luna en Escorpio és una exploració visual i sonora de la quotidianitat a través d’un enfocament íntim i fragmentat. La pel·lícula, realitzada en format analògic 16mm, presenta una narrativa que sorgeix de la intersecció de dues subjectivitats a llocs diferents. Convida l’espectador a reflexionar sobre la interconnexió entre el cos, l’espai i el temps, seguint una estètica pausada, sensorial i contemplativa.

Sobres les autores:

Maria Corriàs Serra es va especialitzar en creació cinematogràfica a l’ESCAC i a l’Elías Querejeta Zine Eskola. La seva activitat artística se centra en el format analògic i magnètic, i explora la materialitat tant en imatge fixa com en moviment. Els seus interessos abasten l’estudi de l’autoficció feminista a la literatura i al cinema, amb un enfocament crític en temes de gènere i representació. Entre els seus reconeixements destaquen la instal·lació efímera Spatium fugit creada per a Llum Barcelona i l’Escola Massana, premi Emporia de Plata 2016 i Emporia Selecció 2016, la proposta escenogràfica de Jesús de Natzaret: espais d’un projecte fílmic, amb l’arxiu del Det Danske Filminstitut partint del film mai acabat de C.T. Dreyer, i el curtmetratge Quan soparem ja serà tard, seleccionat pel programa Acció Curts.

Aizpea de Atxa Cancel és graduada en Art per la UPV/EHU, amb un postgrau de Creació Cinematogràfica a Elías Querejeta Zine Eskola. Va ser co-coordinadora de la XI edició de Cine_Ilegal a Bulegoa z/b juntament amb Akane Saraiva. Co-creadora de l’associació d’art HANKA i sòcia activa de la societat cultural LABA. Ha realitzat una de les “Memoria de los Encuentros 72-22” dels Encuentros de Pamplona 72-22, exposada al Palacio Baluarte. El 2019 va rebre el Premi Jove Eusko Ikaskuntza-Laboral Kutxa. El seu treball ha estat exposat a: Le Larraskito Kluba, Esta cxsa no se habita… (Uholdeak, Centre Huarte), Museo de Navarra i els Encuentros de Arte Joven de Navarra diversos anys, entre d’altres.

Autor: Rubén Seca

Duració prevista: llargmetratge

Sobre el projecte: Després de la mort del seu avi Donato, arriba a les mans del realitzador un quadern amb les memòries del seu besavi Eloy durant la Guerra Civil a Sòria, de les quals no tenia constància. Descobreix les penúries per les quals va haver de passar la família durant la guerra i la postguerra. Aquest fet el porta a investigar més sobre el tema, a esbrinar del poc que s’ha parlat d’aquest episodi a Sòria i com van ser de diferents els fets en aquesta regió, així com a intentar reconstruir la història anant a la recerca d’aquests llocs per filmar-los en el seu estat actual.

Sobre l’autor: Rubén Seca estudia la Diplomatura de Direcció de cinema a l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB). Realitza allí una gran quantitat de curtmetratges, entre els quals destaquen Finca Règia (2020) o Esculpint a la memòria (2018). Aquest últim aconsegueix 80 premis i seleccions a festivals i va ser guanyador del Notodofilmfest 2018. Porta dirigits i escrits una quinzena de curtmetratges, que han sumat més de 200 seleccions internacionals i aconseguit 30 premis. El 2021 crea la seva pròpia empresa productora de cinema, Shoji Films, per donar sortida als seus projectes així com a noves apostes de cinema d’autor de directors novells. Actualment es troba finançant i produint dos llargmetratges documentals, Los Cangrejos i El projecte Pisoft.

Autor: Adrià Expòsit Goy

Duració prevista: curtmetratge – migmetratge

Sobre el projecte: Vegetāre ens endinsa en les reflexions d’un faig que escriu a l’escorça el procés de transformació que ha viscut al llarg d’un any marcat per la lluita contra una malaltia invisible que l’afecta: una mena d’anorèxia forestal que li impedeix nodrir-se correctament. Entre l’autoficció i la fabulació especulativa, la peça ens apropa a reflexionar sobre la fragilitat de la vida al Capitalocè. Sent aquesta una obra profundament personal, però que també tendeix ponts cap a la realitat dels boscos en el context de la crisi climàtica, la intenció és generar un espai de reflexió on allò humà i allò no humà s’entrellacen, teixint vincles que qüestionin les jerarquies tradicionals entre espècies i explorin noves formes de coexistència interespècie en el marc del Chthulucè.

Sobre l’autor: Cineasta graduat en Comunicació Audiovisual i Multimèdia per l’EU ERAM, Girona. El seu projecte final de carrera, Mater inerta (2022), va ser seleccionat a Visions du Réel, Festival Internacional de Cinema de Las Palmas, FICUNAM i Festival dei Popoli, entre d’altres. El 2022 finalitza el Màster en Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra on inicia el projecte Foresta amb què ha obtingut diversos ajuts, entre ells el suport d’ICEC per a la seva fase de desenvolupament. Actualment, està duent a terme el Màster de Creació Cinematogràfica a Elías Querejeta Zine Eskola (EQZE) on ha acabat el curtmetratge Pneuma (2025), pendent d’estrena a festivals internacionals. Després de tres anys d’experiència treballant a la productora DDM Visual com a cap de producció, ha iniciat la seva activitat com a productor de cinema independent fundant la productora Cultum Films.

Des del festival La Inesperada volem donar impuls, visibilitat i camins de sortida als projectes de realització de no ficció de producció catalana. Per aquest motiu, duem a terme la secció EXIT, focalitzada en projectes que es trobin en procés de desenvolupament. Aquí trobareu tota la informació sobre la primera edició, segona edició i la tercera edició d’EXIT.

Trobareu un resum dels requisits a continuació en aquesta mateixa pàgina i tota la informació necessària per procedir amb l’enviament a la plataforma Incoproduction. Per dubtes, podeu consultar aquest vídeo d’exemple d’inscripció o escriure a: info@incoproduction.com

Comitè d’experts 2025:

  • Alejandro Díaz Castaño, director de Festival Internacional de Cine de Gijón (FICX)
  • Meritxell Colell, cineasta (Con el viento, Transoceánicas, Duo, entre d’altres títols)
  • Lur Olaizola, programadora i cineasta. Coordinadora del programa audiovisual de Tabakalera de San Sebastián.

  1. El projecte ha de comptar amb producció catalana.
  2. El projecte ha de ser de l’àmbit cinematogràfic de la no ficció, entenent aquestes pràctiques de manera oberta i flexible.
  3. L’estat de la producció s’ha de trobar entre l’inici del rodatge, amb un material mínim per poder ser mostrat, i un muntatge avançat. No s’accepten pel·lícules acabades.
  4. Els cineastes participants han de tenir una trajectòria prèvia. Com a mínim, 1 pel·lícula estrenada en festivals nacionals o internacionals. En cas de ser un cineasta sense aquesta trajectòria prèvia, el projecte ha d’estar:

a) produït per una productora que compleixi aquests requisits o
b) realitzat per una persona del sector cinematogràfic (director de fotografia, muntador,  sonidista, guionista, i d’altres) avalat per una trajectòria prèvia equivalent la sol·licitada als realitzadors o bé una persona de l’àmbit cultural o audiovisual amb una trajectòria prèvia demostrable.

    5. No hi ha cap condicionant pel fa a la duració dels projectes.

© 2025 La Inesperada