Converses

Logo_La_Inesperada

CONVERSES 2025

Conversa entre el filòsof Xavier Bassas i el cineasta palestí Kamal Aljafari, arrel del seu darrer film A Fidai Film.

Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: dissabte 22/2 a les 18:00

Comprar entrades (encara no disponibles)

Kamal Aljafari (Ramla, 1972) és cineasta i artista. Les seves pel·lícules s’han projectat a festivals i museus de tot el món, com la Fondazione Prada, la Tate Modern, el Festival de Cinema de Locarno, la Berlinale, el Festival de Cinema de Londres, el Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i la Viennale. A Fidai Film (2024) es va estrenar a Visions du Réel, on va rebre el Gran Premi del Jurat. Des de llavors, la pel·lícula ha estat seleccionada a nombrosos festivals i ha rebut 15 premis internacionals. Recentment s’han celebrat retrospectives de la seva obra a IndieLisboa i Anthology film Archives NY el 2024. Kamal Aljafari ha impartit classes a la New School de Nova York ia l’Acadèmia Alemanya de Cinema i Televisió de Berlín. Ha rebut una beca del Film Study Center-Radcliffe Institute de la Universitat de Harvard, i actualment és becari de l’Institute for Ideas and Imagination de la Universitat de Columbia (2024-2025).

Xavier Bassas (Barcelona, 1978) és Doctor en Filologia francesa i Filosofia per la Universitat de la Sorbona-París IV i per la Universitat de Barcelona, on ensenya actu­alment en el departament d’Estudis francesos. Els seus treballs es concentren en la relació entre llenguatge, política i estètica, i en la traducció del pensament francès contemporani. Ha editat diferents volums de literatura i pensament francès especialitzant-se en l’obra de Jacques Rancière, Jacques Derrida i Jean-Luc Marion, sobre els quals ha traduït i escrit abastament. Va ser el co-director de les Jornades Filosòfiques de Barcelona durant les seves vuit edicions (Arts Santa Mònica, CCCB i Institut Francès de Barcelona, 2010-2017). És director de la col·lecció “Pensamiento Atiempo” (Casus Belli eds.). Recentment, ha publicat el monogràfic Jacques Rancière. L’assaig de la igualtat (Gedisa, 2017, en castellà el 2019); un llibre en diàleg amb el mateix J. Rancière, El litigio de las palabras. Diálogo sobre la política del lenguaje (NED eds., 2019, traduït en diverses llengües), Els trenta ingloriosos, també de Jacques Rancière, (Ed.Laertes 2002, en català, Ed. Katakrak 2023, en castellà). Amb l’artista Raquel Friera, ha fundat l’Institut del Temps Suspès al MUSAC de León, un projecte interdisciplinari d’art contemporani, filosofia, literatura i reflexió política sobre el temps que treballa amb diverses institucions nacionals i internacionals.

Conversa a càrrec del cineasta argentí Martín Solá després de la projecció de Tire Dié i Los Totos.

Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: diumenge 23/2 a les 18:00

Comprar entrades

A partir d’aquesta sessió, farem un viatge al “Nou Cinema Llatinoamericà”, anirem a buscar “una altra mirada” que ens proposa aquest cinema, a través de les obres d’autors i autores com Margot Benacerraf, Fernando “Pino” Solanas i el mateix Fernando Birri, per arribar a la situació actual del cinema llatinoamericà, i especialment del cinema argentí, amenaçat pel nou obscurantisme-inquisidor de l’època.

Martín Solá, va estudiar cinema documental a Barcelona i direcció cinematogràfica a Argentina. Des del 2008 és professor a diferents escoles i universitats de cinema a Barcelona, Madrid, Buenos Aires, Amsterdam i Calàbria. Com a realitzador, el seu primer curtmetratge Àpat a casa de família va ser seleccionat per a la Biennal Jeune Création Européenne 2006/2007 i es va projectar com a vídeo-instal·lació al llarg d’un any a diferents museus europeus. Ha realitzat cinc llargmetratges: Caja cerrada (2008), Mensajero (2011), Hamdan (2013), La família txetxena (2015) i Metok (2021). Les seves pel·lícules han estat reconegudes amb premis a festivals com Visions du Réel de Nyon, Cinema Verite d’Iran, DocBarcelona, Festival dei Popoli, Documentamadrid, Festival Internacional de Cinema de Las Palmas, CPH:DOX, Tandil Cine, entre d’altres. Els seus films han siguts estrenats comercialment a Argentina, Espanya i Mèxic.

© 2025 La Inesperada