Atòmica

Logo_La_Inesperada

Atòmica

Direcció: Pedro Costa País i any: Portugal, 2023 Durada: 9′ Idioma: crioll capverdià, portuguès Versió: VO subt. cast. Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: dimecres 21/2, 18:30; divendres 23/2, 21:00 Estrena a Catalunya

Comprar entrades

Sinopsi: “Un dia sabrem per què vivim i per què patim”. A Cap Verd, tres germanes van ser separades per l’erupció del volcà Pico do Fogo, cim del país. Les tres interpreten una cançó mentre els contorns dramàtics de la obra, projecte multidisiciplinar del cineasta Pedro Costa, es fonen en un dolor atàvic.

Festivals: Cannes, Karlovy Vary, FID Marseille, TIFF Toronto, New York International Film Festival, BFI London, Festival du Nouveau Cinéma Montréal, Yamagata Documentary Film Festival, FIC Valdivia, Belfort Entrevues, FIC Gijón, Márgenes, Viennale, Lima Alterna, i d’altres.

Direcció: Wang Bing País i any: Xina, 2023 Durada: 60′ Idioma: xinès Versió: VO subt. cat. Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: dimecres 21/2, 18:30; divendres 23/2, 21:00 Estrena a Catalunya

Comprar entrades

Sinopsi: Wang Bing és un dels grans noms del cinema contemporani. La seva llarga filmografia es fonamenta en un recorregut imponent de no-ficció que narra passats i presents del seu país. A Man in Black retrata el reconegut compositor xinès Wang Xilin qui, als 86 anys, despulla vida i obra davant la càmera. El cineasta captura en la intimitat, entre clarobscurs, a través de paraula i música, la intensa ànima d’aquest artista, supervivent de la repressió soferta durant la Revolució Cultural.

Festivals: Cannes, New York Film Festival, IDFA, FID Marseille, Centre Pompidou, Museo Reina Sofia, DocLisboa, Dok Leipzig, i d’altres. 

Direcció: Blake Williams País i any: Canadà, 2023 Durada: 20′ Idioma: anglès Versió: VO subt. cat. Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: diumenge 25/2, 18:00 Format 3D Estrena a Catalunya

Amb la presència del director

Comprar entrades

Sinopsi: El cineasta experimental nord-americà Blake Williams, explorador del llenguatge de les imatges en 3D, basa la seva nova obra Laberint Sequences inspirant-se en el Laberint d’Horta de Barcelona. El film traça diversos viatges pel jardí, desorientats, vertiginosos, a la recerca d’un centre intangible, fins a esquerdar la seva pròpia estructura, engolida per un submón fantàstic.

Premis: The Edge Shorts Audience Nashville Film Festival

Festivals: Cinéma du Réel París, Jeonju IFF, Documenta Madrid, Wavelengths Toronto IFF, Experimental Festival of Film Arts Belo Horizonte, Sydney Film Festival, New York Film Festival, Black Canvas Mexico, Viennale, Lima Alterna, Dokufest, Melbourne IFF, Istanbul FF i d’altres.

Direcció: Deimantas Narkevičius País i any: Lituània, 2023 Durada: 70′ Idioma: lituà, polonès Versió: VO subt. cast. Lloc: Filmoteca de Catalunya Data: diumenge 25/2, 18:00 Format 3D Estrena a Espanya

Amb la presència del director

Comprar entrades

Sinopsi: L’artista lituà Deimantas Narkevičius, qui ha desenvolupat la seva obra entre els territoris del cinema, el vídeo, la instal·lació i l’escultura, s’endinsa a Čiulbanti siela (Ànima piuladora) en un llargmetratge de ficció de visió estereoscòpica. Enmig de la naturalesa, entre bruixes, fades, serps i ànimes que volen com ocells, les llegendes teixeixen els estrats de la memòria col·lectiva. Contes tan màgics com la seva fotografia tridimensional, acompanyats de cançons populars i narrats en un singular dialecte del lituà i en polonès antic.

Festivals: FID Marseille, Tallin Black Nights, Lima Alterna, Lo Schermo dell’arte, IFF Rotterdam.

Direcció: Chloé Aïcha Boro País i any: Burkina Faso, Benin, França, 2023 Durada: 84′ Idioma: bambara, francès. Estrena a Catalunya

Data i lloc: Primera sessió. Filmoteca de Catalunya, divendres 23/2 a les 18:00. VO subt. català. Presentació a càrrec de Myriam Mallart, doctora i docent de la Universitat de Barcelona. Comprar entrades

Segona sessió. Zumzeig Cinema, dissabte 24/2 a les 17:00, VO subt. castellà. Comprar entrades

Sinopsi: La cineasta burkinesa Chloé Aïcha Boro torna al seu poble natal per la mort del seu oncle. La pèrdua del far de la nissaga provoca que la família, d’estructura àmplia i complexa, entri en un llarg litigi per l’herència. Durant aquest temps, la realitzadora farà un precís retrat de les tensions i balances entre dones i homes, tradició i postcolonialisme, Islam i animisme, d’entre els qui s’han quedat i els qui, com ella, van emigrar. Autora de tres altres llargmetratges i dues novel·les, la seva mirada és una impressionant descripció de la contemporaneïtat a l’Àfrica Occidental.

Festivals: Visions du Réel Nyon, Hot Docs Toronto, FESPACO Ouagadougou, MajorDocs, IDFA, Afrika Film Festival Köln, Festival du Film de Femmes de Salé, i d’altres.

Sessió duta a terme amb la col·laboració de:

Directors: Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L’helgoualc’h País i any: França, 2023 Durada: 96′ Idioma: francès Versió: VO subt. cast. Lloc: Zumzeig Data: divendres 23/2 a les 19:00 i dissabte 24/2 a les 19:30 Estrena a Catalunya

Amb la presència d’Ekiem Barbier i Guilhem Causse.

Comprar entrades

Sinopsi: Knit’s Island és com si Jean Rouch, Edgar Morin i Marceline Loridan entressin en un videojoc. Tres realitzadors francesos s’endinsen prop d’un miler d’hores en un joc de supervivència, transmutats en pacífics personatges – enquestadors. Actualitzant els fonaments del cine-verité, construeixen una espècie de road-movie farcida de seqüències surrealistes, alienants, divertides i sovint amb la ultraviolència a flor de pell. Un enorme i innovador retrat de la societat global de principis de segle XXI.

Premis: Burning Lights i FIPRESCI Visions du Réel, Cinematic Vision Camden IFF, Fugas Documenta Madrid.

Festivals: Yamagata International Documentary FF, Dok Leipzig, Ottawa International Animation Festival, MajorDocs, Dokufest, Millennium Docs Against Gravity, SXSW Sydney, Intersección A Coruña, Nouvelles écritures Centre Pompidou, Reykjavik IFF, Transilvania IFF i d’altres.

Alteracions de les percepcions visuals, superposicions enigmàtiques, recreacions sobrenaturals. Remuntatges d’arxius oblidats que cobren nova vida, estranyes observacions de llocs misteriosos. I algunes paraules, poques, que convoquen altres capes de sentit. Diverses cineastes ens revelen dimensions imperceptibles, plasmant en imatges insòlites el món -ordinari, discordant, incomprensible- que ens envolta. Un programa format per curtmetratges recents de Viktoria Schmid, Shambhavi Kaul, Maria Castan de Manuel, Alice Brygo i Maryam Tafakory. Programat per Miquel Martí Freixas i Margot Mecca.

Durada de la sessió: 60′ Lloc: Zumzeig Cinema Data: dijous 22/2 a les 21:30 i diumenge 25/2 a les 12:00.

Amb la presència de Maria Castan
Comprar entrades

NYC RGB

Direcció: Viktoria Schmid. Durada: 7′ País i any: Àustria, 2023. Sense paraules. Estrena a Catalunya

Sinopsi: En diverses estades en un vintè pis de Nova York, l’artista austriaca Viktoria Schmid captura el paisatge urbà de la ciutat investigant sobre els processos primerencs de les pel·lícules en color. Mitjançant una tècnica de separació de colors, la dimensió temporal es condensa en exposicions triples (vermell, verd, blau). El resultant de les superposicions revela la singularitat de cada moment, que no ha existit mai abans ni mai tornarà.

Premis: Vienna Shorts Austrian Short Film Award.
Festivals: FIC Valdivia, Montréal Festival du Nouveau Cinéma, Curtocircuito, Wavelengths Toronto, Encounters Short Film Bristol, Vancouver IFF i d’altres.

SLOW SHIFT

Direcció: Shambhavi Kaul. Durada: 9′. País i any: Índia, Estats Units, 2023. Sense paraules. Estrena a Catalunya.

La cineasta índia Shambhavi Kaul visita l’antiga ciutat imperial de Hampi, actualment en ruïnes i declarada Patrimoni de la Humanitat. La contemplació dels seus habitants, una nodrida colònia de primats, obre un misteriós diàleg, lenta escletxa entre el passat i el present.

Festivals: Wavelengths Toronto, FIC Valdivia, New York FF, Vancouver IFF, Woche der Kritik Berlin.

POMPEIA

Direcció: Maria Castan de Manuel. Durada: 10′ País i any: Espanya, 2023. Sense paraules. Estrena a Catalunya

Una jove parella, recentment casada, gaudeix de la seva lluna de mel alienada de tot en un paradís mediterrani. Al seu voltant, l’atmosfera es densifica.

La cineasta i muntadora Maria Castan de Manuel trontolleja arxius digitals íntims fets malbé pel pas del temps. Respirs de passats abismals i futurs volcànics.

Festivals: Zinebi Bilbao.

LE MAL DES ARDENTS

Direcció: Alice Brygo. Durada: 16′ País i any: França, 2023. Idioma: francès, VO subt.cast. Estrena a Catalunya.

Notre-Dame crema davant una multitud atònita. A partir d’imatges captades in situ, l’artista i cineasta Alice Brygo reconstrueix l’escena mitjançant fotogrametria i escenografia sonora. Una inquietant experiència immersiva que testimonia les tensions socials i la dimensió apocalíptica de l’esdeveniment.

Premis: On the Edge Prize Zubroffka FF, Best Visual Concept BIEFF Bucharest.

Festivals: Visions du Réel, Hot Docs Toronto, Guanajato IFF, Seminci Valladolid, Montréal – Festival du Nouveau Cinéma, Kino Otok, Festival dei Popoli, Beldocs, Videoex Zurich i d’altres.

MAST-DEL

Direcció: Maryam Tafakory. Durada: 17′ País i any: Iran, Regne Unit, 2023. Idioma: farsi, anglès. VO subt. cast. Estrena a Catalunya.

Dues dones jeuen juntes al llit. Mentre el vent colpeja la finestra, una d’elles recorda una cita al cinema. Mast-del tracta sobre cossos prohibits i desitjos, tant dins com fora del cinema iranià postrevolucionari. Una cançó d’amor que els censors mai no aprovarien.

Premis: Best Experimental Short Film Melbourne, New Horizon Shorts Black Canvas.

Festivals: Quinzaine des Cinéastes, Curtas Vila do Conde, New York Film Festival, Mar del Plata, Open City London, RID Montréal, Márgenes, Black Canvas, Vancouver IFF, Camden IFF i d’altres.

© 2024 La Inesperada