Atòmica

Logo_La_Inesperada

Atòmica

Direcció: Kamal Aljafari País i any: Palestina, Alemanya, Qatar, França, Brasil, 2024 Durada: 78′ Idioma: àrab, anglès, hebreu Versió: VO subt. cat. Lloc: Filmoteca de Catalunya

Data: dijous 20/2, 18:00. Amb la presència de l’autor. Dissabte 22/2,18:00, amb conversa entre l’autor i el filòsof Xavier Bassas.

Estrena a Catalunya

Comprar entrades

Sinopsi: L’estiu del 1982, l’exèrcit israelià va envair Beirut. Durant aquest període, va assaltar el Centre de Recerca Palestina i va saquejar el seu arxiu, que contenia documents històrics de Palestina, incloses col·leccions d’imatges fixes i en moviment. A Fidai Film pretén crear una contranarrativa a aquesta pèrdua, cercant formes de sabotatge cinematogràfic que reclamin i restaurin les memòries devastades en una exploració de la identitat, la memòria i la resistència.

Premis i festivals: Premi del Jurat Visions du Réel, Premi Cine+ GNCR Fid Marseille, Premi Cinematic Vision Award Camden IFF, IndieLisboa, Sarajevo Film Festival, États généraux Lussas, BFI London, FIC Valdivia, Ji.hlava IDFF, MIDBO Bogotá, RIDM Montréal, SEMINCI Valladolid, Muestra de Cine de Lanzarote, DocPoint Helsinki, entre d’altres.

Sessió de quatre curtmetratges que reflexiona sobre els significats i els temps representats en les imatges d’arxiu a partir de la seva apropiació, reordenació i reconstrucció. Amb pel·lícules de Kamal Aljafari i Frank Sweeney.

Durada de la sessió: 84′ Lloc i data: divendres 21/2 a les 21:00. Filmoteca de Catalunya (VO cat). Amb la presència de Kamal Aljafari. Diumenge 23/2 a les 17:30, Zumzeig Cinema. (VO cast).

Comprar entrades Filmoteca

Comprar entrades Zumzeig

BALCONIES

Direcció: Kamal Aljafari Durada: 8′ País i any: Palestina, Líban, 2003. Sense paraules. 

Sinopsi: Una meditació experimental centrada en els balcons deteriorats i inacabats de la ciutat natal de Kamal Aljafari, Ramla, i inspirada en el Romance sonámbulo de Federico García Lorca. “Pero yo ya no soy yo, ni mi casa es ya mi casa…” (Sfeir-Semier Art Gallery).

PARADISO, XXXI, 108

Direcció: Kamal Aljafari Durada: 18′ País i any: Alemanya, Palestina, 2022. Idioma: hebreu Versió: VO subt cat.

Tan esgarrifós com absurd, el Paradís d’Aljafari reutilitza imatges d’arxiu de la propaganda militar israeliana i les converteix en un drama fictici d’homes que juguen a la guerra. Inspirant-se en un conte de Borges, qüestiona la interpretació de la violència a la pantalla, la seva relació amb els horrors del món real i la nostra posició com espectadors.

Premis i festivals: Millor pel·lícula experimental – Premi de la Crítica Alemanya. Locarno Film Festival, Viennale, IFFR, Clermont-Ferrand Short FF, Camden IFF, Filmmaker Milano, Berwick Film & Media Arts Festival, Independent Film Festival of Athens, Filmfest Dresden i d’altres.

UNDR

Direcció: Kamal Aljafari Durada: 15′ País i any: Palestina, 2024. Sense paraules.

Un helicòpter examina el desert, observant les antigues formacions naturals i les intervencions humanes. La dinamita canvia la faç de la terra. Els pagesos treballen els seus camps. Els nens juguen a fet i amagar. Utilitzant imatges d’arxiu, UNDR construeix una narrativa inquietant a propòsit d’una incursió calculada recordant-nos que Palestina és un territori sotmès a una vigilància aèria que pretén apropiar-se del paisatge (Nicholas Davies, IFFR).

Premis i festivals: Premi Millor Curt Lima Alterna, Millor pel·lícula EXIS Seul. IFFR Rotterdam, Berwick Media & Art Festival, Karlovy Vary, EDOC Ecuador, Uppsala, ZINEBI, entre d’altres.

FEW CAN SEE

Direcció: Frank Sweeney Durada: 43′ País i any: Irlanda, 2024. Idioma: anglès, VO subt.cat. Estrena a Catalunya.

L’artista Frank Sweeney explora la història de les retransmissions televisives irlandeses alterades per la censura del conflicte al nord d’Irlanda. Basant-se en entrevistes orals i fons d’activistes, recrea textures passades i tècniques de doblatge inventades per evitar les prohibicions, en el seu afany de reimaginar els arxius inexistents.

Premis i festivals: Millor curtmetratge IFFR Rotterdam, Premi Second Diamond European Short Film, Menció especial Filmadrid. Belfast FF, Curtas Vila do Conde, Verbatim Anthology Film Archives i d’altres.

Dos films que retraten el concepte de festa i celebració, entre l’etnografia i la disbauxa, separats per diverses dècades. La recent obra de Jean-Baptiste Alazard (Festa Major, 2024) i la restauració del film de 1933 sobre la Festa Major de Sant Cugat del Vallès filmada per Eusebi Ferré Borrell.

Durada de la sessió: 87′ Lloc i data: dissabte 22/2 a les 21:00, Filmoteca de Catalunya. Diumenge 23/2 a les 12:00, Zumzeig Cinema. Amb la presència de Jean-Baptiste Alazard.

Comprar entrades Filmoteca

Comprar entrades Zumzeig (sessió vermut, inclou consumició).

MOSAIC CATALÀ NÚMERO 2: FESTA MAJOR

Direcció: Eusebi Ferré Borrell Durada: 17′ País i any: Espanya, 1933. Sense so.

Sinopsi: Documental sobre la festa major de Sant Cugat celebrada el setembre de 1933, guardonat amb el primer premi de cinema amateur (Passo Ridotto) de la II Biennale di Venezia. Realitzat per Eusebi Ferré, pioner del cinema català amateur, retrata i posa en escena les activitats d’aquelles jornades, sent un document històric del municipi i la seva vida rural. Digitalitzat i restaurat per la Filmoteca de Catalunya.

FESTA MAJOR

Direcció: Jean-Baptiste Alazard País i any: França, 2024 Durada: 70′ Idioma: francès VO subt.cat. Estrena a Espanya.

Sinopsi: Des de fa més d’un segle, al petit poble de Fillols, situat als Pirineus Orientals francesos, a la comarca del Conflent, s’hi celebra la Festa Major cap a finals d’agost. Un dels seus habitants, en Jean-Baptiste, copsa en un magnífic 16mm la màgia i la llum d’aquesta tradició. L’esclat súbit de joia, els sons de la cobla, ballar sense parar, l’amor i les confessions, la germanor ben regada amb alcohol. Una eterna i alliberadora disbauxa als peus del Canigó.

Premis i festivals: Premi del Públic FID Marseille. Entrevues Belfort, Festival Cinémed Montpellier, Nova Cinema Brussels.

Aquesta sessió és una experiència única que ens capbussa en la història de les tècniques experimentals en 3D. Programada i presentada pel cineasta Blake Williams, el públic haurà de combinar durant la projecció quatre ulleres tridimensionals diferents (Anaglyph, Pulfrich, ChromaDepth i Diffraction). Sessió amb efectes estroboscòpics.

Durada: 65′ Idioma: sense diàlegs Data i lloc: divendres 21/2 a les19:30. Zumzeig Cinema.

Comprar entrades

  • Opening the Nineteenth Century: 1896 (1990, Ken Jacobs, 16mm, 9′). Ulleres Pulfrich 3D.
  • Other Urban Lives (Ken Jacobs, 2023, digital, muda, 6′). Sense ulleres.
  • Red Capriccio (Blake Williams, 2014, digital, sonido, 7′). Ulleres anàglif 3D.
  • Airships 1, 2, 3 (Kenneth Anger, 2013, digital, so, 9′). Ulleres anàglif 3D.
  • Speechless (Scott Stark, 2008, digital, sonido, 13′) Sense ulleres.
  • Apotheosis (Lillian F. Schwartz, 1972, digital, sonido, 5′). ChromaDepth 3D.
  • Photosynthesis (Brian Zahm, 2023, digital, sonido, 7′). ChromaDepth 3D.
  • Wall (Takashi Ito, 1987, 16mm, sonido, 7′). Sense ulleres.
  • Let Your Light Shine (Jodie Mack, 2013, 16mm, sonido, 3′). Diffraction.

Full de sala descarregable (pdf), cast / anglès.

© 2025 La Inesperada